היריון בגיל 40 פלוס - מה הסיכוי?
40 זה אולי ה־30 החדש, אבל בכל הנוגע לכניסה להיריון השעון הביולוגי עדיין מתקתק כמו פעם. מהם הסיכויים האמיתיים להיכנס להיריון בגיל מאוחר? האם את מכירה את כל הסיכונים ואת כל המכשולים שבדרך? והאם זה לא בעצם מאוחר מדי?
עודכן: 02.03.2023
"...אז היה התואר הראשון ואחריו מיד התואר השני, ובמקביל זוגיות ארוכה ולא מבטיחה שאכן בסוף, לאחר לבטים, הבנתי שלחתונה היא לא תוביל. ואחר כך המשרה הפכה להיות משרה בכירה ועוד יותר בכירה... ועם כל השעות הנוספות האלה לא שמתי לב איך הימים חולפים, ויום אחד מצאתי את עצמי בת 40. אני בזוגיות זה שנה ומנסה להרות זה שמונה חודשים. יש מקום לדאגה????"
אם הסיפור של גילי נשמע לכן מוכר, זה לא מפליא. 40 זה כנראה ה־30 החדש, כי כשבדקנו בבית החולים סורוקה, והוא אינו יוצא דופן, גילינו שבשני העשורים האחרונים קיים גידול של 40% ויותר בלידות ראשונות אחרי גיל 40.
ומה בנוגע לשעון הביולוגי?
הוא מתקתק. הפריון פוחת עם השנים. בעוד שהסיכויים של נשים עד גיל 35 להיכנס להיריון נעים בין 25% ל־30% בחודש, הרי אחרי גיל 40 הסיכוי להרות פוחת לכ־5% בחודש. כמובן, הכול תלוי ברזרבה השחלתית (שנמדדת בבדיקת FSH), אבל בגדול הסיכוי להרות פוחת דרמטית.
למרות זאת, אם את שם - בבקשה, תישארי אופטימית. זה עוזר להיכנס להיריון, וחוץ מזה יש גם נקודת אור.
מה אומרים הנתונים?
במחקר שנעשה בבית החולים סורוקה ופורסם בכתב העת הרפואי Archives Of Gynecology And Obstetrics נבדקו תוצאות היריון ולידה של 1,036 נשים שהיו בנות 35 עד 40 בהיריון הראשון ושל 188 נשים בנות יותר מ־40 בהיריון הראשון. קבוצת ההשוואה הייתה 43,809 נשים בנות פחות מ־35 שנים בהיריון הראשון שלהן.
התוצאות היו ברורות: השיעור של טיפולי הפריון היה מעל 40% בקרב היולדות שמעל גיל 40 שנים, ירד ל־22.6% בקרב הנשים שבקבוצת הגיל 35 עד 40 שנים והיה נמוך ביותר (4%) בקרב יולדות שטרם מלאו להן 35 שנים.
גם כאשר עושים טיפולי פוריות, הסיכוי להשיג היריון קטן באופן מהותי לאחר גיל 40 שנים: הסיכוי להיכנס להיריון בעקבות הפריה חוץ־גופית עומד בגיל 40 שנים על כ־15%. הסיכוי הזה פוחת בחדות משנה לשנה, ואחרי גיל 44 שנים הוא עומד על כ־2%. לכן דרוש בישראל אישור מיוחד לעשות הפריה חוץ־גופית לנשים בנות יותר מ־45 שנים.
ואם הצלחתי להיכנס להיריון בגיל 40, אז שיחקתי אותה?
כן, אבל חשוב לזכור שיש גם לא מעט סיכונים בהיריון בגיל מאוחר.
הפלות: השכיחות של הפלות טבעיות עולה בגילים המבוגרים. ממחקרים עולה ששכיחות ההפלות לאחר גיל 40 שנים יכולה להגיע לכ־50%.
בעיות כרומוזומליות: גם שכיחות הבעיות הכרומוזומלית עולה באופן משמעותי עם הגיל. הסיכון לתסמונת דאון בגיל 20 עומד על מקרה בודד ל־1,529 הריונות (1:1529), ואילו השכיחות בגיל 35 עולה ל־1: 384 (ולכן משרד הבריאות ממליץ על דיקור מי שפיר לנשים הרות בנות 35 שנים ויותר). בגיל 40 שנים עולה הסיכון ל־1:112.
סיבוכים: נשים שנכנסות להיריון בפעם הראשונה בגיל 35 או 40 סובלות יותר מסיבוכי היריון כמו סוכרת היריון, לחץ דם גבוה ורעלת היריון.
לידה: הסיכון לניתוח קיסרי ליולדת בת 40 שנים ויותר בהריונה הראשון הוא יותר מ־60% - נתון שמשקף את רמת התחלואה הגבוהה של האם ושל העובר. רעלת היריון וסוכרת הן גורמי סיכון לניתוח קיסרי וכך גם משקל לידה נמוך של העובר, עיכוב בגדילת העובר ושבוע לידה מוקדם.
תינוקות שבאו לעולם בלידה הראשונה של אמותיהם כשהיו בנות 40 ויותר סובלים באופן מובהק משיעורים גבוהים יותר של משקל לידה נמוך ושל עיכוב תוך־רחמי בלידה. כמו כן הם סובלים משיעורי תמותה גבוהים יותר מאשר תינוקות שנולדו לנשים צעירות.
נשמע מפחיד. יש איזו נקודת אור?
יש.
ממחקרים עולה שגיל האישה אינו גורם סיכון בפני עצמו לסיבוכי היריון ולידה אלא רק התחלואה הנלווית לגיל המבוגר כמו סוכרת ולחץ דם גבוה. לכן כאשר אישה מצליחה להימנע מגורמי סיכון של גיל מבוגר - למשל באמצעות הקפדה על אורח חיים בריא ובאמצעות מעקב רפואי צמוד (במקרה הצורך - במסגרת היחידות להיריון בסיכון גבוה) - ניתן לצפות ללידה תקינה.
למעשה, לא מעט נשים נכנסות להיריון תקין ויולדות ילד בריא גם אחרי גיל 40.
אם נחזור לגילי שהוזכרה בתחילת המדריך הזה, הרי אחרי מפגש ארוך והסברים מפורטים ביקשתי ממנה לבדוק את הפרופיל ההורמונלי שלה לקראת בירור מעמיק של מצב הביוץ אצלה. אבל אחרי שבועיים גילי התקשרה אליי בשמחה: "אין פרופיל ואין מאזן הורמונלי - אני בהיריון!"