סבוריאה דרמטיטיס-
Seborrheic dermatitis

סבוריאה דרמטיטיס (Seborrheic Dermatitis) היא תופעה עורית נפוצה, הגורמת לאדמומיות, גרד, קילופים ולעיתים גם להופעת קשקשים באזורים שומניים בעור כגון הקרקפת, הפנים, החזה ולעיתים אף מאחורי האוזניים. במאמר זה נסקור את הגורמים לסבוריאה דרמטיטיס, נבין כיצד ניתן לאבחן אותה, ונציע דרכי טיפול והתמודדות.
ד״ר ספיר יצחקי גבאי, רופאת עור ומין. בעלת תואר שני במנהל מערכות בריאות
עודכן: 20.03.2025
מהי?
סבוריאה הינה דלקת עורית, נפוצה וכרונית המתבטאת בתפרחת אריטמית עם קשקשת עדינה. תפרחת זו מופיעה באזורים ספציפיים בגוף אשר להם כמות סבום (הפרשת חלב) מוגברת באזורים ספציפיים בגוף. אזורים אלו כוללים בתצורה הקלאסית את הקרקפת, בין הגבות, צידי האף, מאחורי האוזניים, בית החזה ולעיתים גם קפלים נרחבים יותר (בעיקר אצל ילודים) כגון בתי שחי ומפשעות.
אצל איזה אוכלוסייה דלקת זו מופיעה?
ילודים ותינוקות, מתבגרים ולעיתים מבוגרים בטווח הגילאים 30-50. אצל ילודים תופעה זו לרוב מתחילה שבוע לאחר הלידה ויכולה להימשך גם למשך מס חודשים (3-4 חודשים) והינה תופעה חולפת.
מדוע תפרחת זו מתפרצת (מהי הפתוגנזה)?
הסיבה הספציפית אינה ידועה אך קיימת הסברה כי תופעה זו מקושרת לייצור מוגבר של סבום (חלב- חומר שומני המופרש בסמוך לזקיקי השיער ומקושר לרוב לשינויים הורמונליים), התפרצות של פטרייה בשם Malassezia השוכנת בגופיינו והנטייה הגנטית של כל אדם.
כיצד תפרחת זו מתבטאת בילודים?
האזור הראשון והנפוץ ביותר הינו הקרקפת. תפרחת זו מתחילה באמצע הקרקפת עם אופציה להתפשטות לקרקפת כולה. תפרחת זו מתבטאת בקשקשת צהובה- לבנה שומנית הנקראת Cradle cap.
בקפלים תפרחת זו יכולה להתבטא באודם וקשקשת עדינה לבנה (לעיתים יכול להיות מפושט מאד).
אם התופעה חולפת, מדוע יש לטפל?
אודם וקשקשת (פגיעה בשלמותם של שכבות העור) יכולה להוביל לזיהומיים משניים. זהומים אלו כוללים זיוהמים חיידיקים כגון group A Streptococcus וזיהומים פטרייתים בעיקר מסוג קנדידה.
כיצד לטפל בתפרחת זו?
התפרחת בקרקפת בילודים בדר״כ תגיב לרחצה עם שמנים. במידה והתפרחת בקרקפת מפושטת מאד ניתן להתחיל, בייעוץ רופא עור, תכשירים אנטי- פטרייטים שונים (שמפו וקרם), לעיתים גם משולבים עם תכשירים סטרואידליים טופיקליים.
האם תפרחת זו כואבת לתינוק שלי? האם מגרדת?
תפרחת זו אינה כואבת ולרוב גם אינה מגרדת! אך כן יכולה לגרום לעיתים לאי נוחות קלה אצל הילודים. במידה ויש גרד ניכר אצל הילוד יש לפנות לבדיקת רופא עור.
מה לא לעשות?
-
לא לשטוף בחוזקה את הקרקפת- יש לרחוץ בעדינות
-
לא לנסות לקלף את הגלדים והקשקשת מהקרקפת- פעולה זו יכולה להשיל שכבות מהעור ולגרום לזיהום משני!
מה ניתן לעשות כדי למנוע?
לא הרבה! בעיקר לטפל מקומית ולהתאזר בסבלנות אמא (כי לך זה יותר מפריע אסטתית מאשר לתינוק..)
המוצרים שכל הריונית, מניקה ואמא חייבות להכיר!
מוצרי הטיפוח של אולי סייף קר נרקחו בהמלצת רופאים בכירים, מבוססים על רכיבים טבעיים ונקיים מרכיבים אסורים בהריון והנקה.
