top of page

סימני מתיחה בהיריון

הם מופיעים אצל עד 90% מהנשים ההרות ולעיתים אינם חולפים לחלוטין לאחר הלידה. סימני מתיחה בהיריון הם תופעה חסרת משמעות רפואית אך הפגיעה האסתטית בבטן, בירכיים ובחזה יכולה להטריד. למה הם נוצרים? מהם גורמי הסיכון? ומה הטיפולים שעוזרים למנוע או להפחית אותם?

עודכן: 13.06.2023

​​​​מהם סימני מתיחה בהיריון?

מדובר בסימנים שמופיעים על העור בזמן ההיריון כתוצאה משינויים ברקמת החיבור שמתחת לעור. הם נראים תחילה בצבע ורוד־אדום או סגול ואחרי הלידה מתבהרים והופכים להיות בגוון העור או אף בהירים יותר. מדובר בתופע​ה שכיחה בהיריון - עד 90% מהנשים ההרות יסבלו ממנה במידה כזאת או אחרת. 

המיקום השכיח של סימני מתיחה בהיריון הוא הבטן וצידי הירכיים, אך הם יכולים להופיע גם בכל אזור שגדל בזמן ההיריון - חזה, בתי שחי, מפשעה ועכוז.

מהי הסיבה לסי​​​מני מתיחה בהיריון?

הסיבה להופעת הסימנים קשורה כנראה לשינויים מבניים בקולגן שנגרמים בהשפעת רמות ההורמונים המשתנות בזמן ההיריון. במקביל הבטן גדלה מהר יחסית וכתוצאה מכך העור נמתח באופן ניכר. סימני המתיחה מבטאים מעין "קריעה" של הסיבים האלסטיים, סידור לא תקין של סיבי הקולגן בדרמיס השטחי וכן הידקקות של האפידרמיס - שכבת העור העליונה.

מתי מופיעים הסימנים ולמשך כמה זמן?

סימני מתיחה מופיעים לרוב בשליש השלישי להיריון וחולפים בחלקם כמה חודשים לאחר הלידה.

האם יש לתופעה משמעות רפואית?

לסימני מתיחה בהיריון אין כל משמעות רפואית, אך יש להם משמעות אסתטית שלעיתים עלולה להיות לה השפעה פסיכולוגית שלילית.

מהם גורמי הסיכון לסימני מתיחה בהיריון?

אם הופיעו סימני מתיחה ב​הריונות קודמים של האישה או אצל נשים אחרות במשפחתה, הסיכוי שתסבול מהם גבוה יותר. גורמי סיכון נוספים הם גיל אם​ צעיר בעת ההיריון, השמנת־יתר​ וצריכת אלכוהול ​לפני ההיריון.

נוסף על כך נמצאות בסיכון גבוה נשים שעולות משמעותית במשקל בהיריון וכאלה שאינן מקפידות על שתייה מספקת במהלך ההיריון. ישנם גם גורמי סיכון הקשורים לעובר ובהם משקל גבוה​ והיקף ראש גדול.

איך למנוע סימני מתיחה או לטפל בהם אם נוצרו?

ככל שהעור רך ואלסטי יותר, כך הוא יכול להתמודד טוב יותר עם מתיחתו​​. לכן מומלץ לעסות את העור בשמנים ששומרים על האלסטיות שלו, ובעיקר שמנים טבעיים:

• שמן שקדים ושמן זית. השמנים האלה הם בעלי תכולה גבוהה של ויטמין E ושל נוגדי חמצון. מחקר שהתפרסם לאחרונה מצא יתרון מובהק סטטיסטית לשימוש בשמן זית גם במניעה וגם בהפחתת חומרתם של סימני המתיחה.

• שמן חוחובה. השמן הזה דומה במבנה המולקולרי שלו לשכבת העור החיצונית של התינוק ולכן הוא יכול לחדור עמוק ונספג בקלות. נוסף על כך יש בו ריכוז גבוה של ויטמין E ושל אומגה 9. הוא ניתן לשימוש כשמן או כחמאת גוף.

הטיפול בשמנים יעיל במניעת הסימנים אך גם עוזר בריפוי שלהם כאשר הם כבר קיימים. אפשר להמשיך את הטיפול גם אחרי הלידה כדי להגביר את האלסטיות ולהחיש את הריפוי.

 

מה עוד יכול לעזור?​​​​​​

יש הממליצים על מריחת רטינואידים - תרופות שמופקות מחומצה של ויטמין A - אך הם אינם בטוחים בהיריון. הטיפול בנגזרות של ויטמין A אינו מומלץ בהיריון וגם בתקופת ההנקה מכיוון שהוא עלול לגרום למומים אצל העובר או לפגיעה ביילוד.

קיימים טיפולים נוספים שאפשר לעשות אחרי הלידה, ובהם טיפול בלייזר וקילוף כימי של העור, אך הם מוגבלים ביעילותם.

המלצות נוספות, שאינן מוכחות בספרות המדעית, כוללות שינויים תזונתיים שבוודאי לא יזיקו, בשילוב פעילות גופנית:

• תזונה נכונה. שמירה על עליית משקל תקינה בהיריון תביא לגדילה מתונה של הבטן ותסייע במניעת סימני המתיחה.

• שתיית מים. המים תורמים לאלסטיות העור, וממילא מומלץ לשתות הרבה מים בהיריון.

• הימנעות ממזונות וממשקאות משתנים. מומלץ להימנע ממשקאות משתנים בכמויות גדולות כמו קפה וקולה. גם מאכלים עשירים במלח ​הם משתנים ולא מומלץ להגזים בצריכתם בהיריון.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

החמאה שלנו Olilastic היא פתרון טבעי מצויין למניעה וטיפול בסימני מתיחה. היא מכילה תערובת ייחודית של השמנים שהראו יעילות מחקרית: שמן חוחובה, שמן שקדים ושמן זית. היא מגבירה את האלסטיות של העור ומעודדת התחדשות מהירה יותר של העור.
מומלץ להתחיל למרוח החל מהשבוע 12 להריון, בשבוע זה הבטן יוצאת מהאגן הקטן ומתחילה הגדילה, ולהמשיך גם מספר חודשים לאחר הלידה.
מומלץ למרוח גם בכל האיזורים שנוטים להימתח: בטן, חזה, ירכיים, ישבן. ניתן אף בשוקיים.

bottom of page